Nieuws

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gezocht: bijdragen en foto’s voor Leiesprokkels-Jaarboek 2013-2015 in teken van WO1

 

We zijn met de vrijwilligers van de Juliaan Claerhout-kring volop bezig met de voorbereidingen van ons nieuwste Leiesprokkels-Jaarboek dat in november 2015 zal verschijnen. (Dus niet op de eerder aangekondigde voorstellingsdatum in november 2014!) Het jaarboek focust vooral op de Eerste Wereldoorlog en daarvoor zijn we nog op zoek naar interessante getuigenissen, verhalen, foto’s, affiches en/of ander materiaal dat we in een mooie bijdrage kunnen gieten. Ken je zo’n verhalen, heb je zo’n beelden, aarzel dan niet om ons te contacteren via info@juliaanclaerhoutkring.be! We scannen het materiaal altijd zorgzaam in zodat je het origineel kan houden én vermelden overal de juiste kopierechten bij. Uiteraard komen ook andere onderwerpen over de rijke geschiedenis van Ooigem, Sint-Baafs-Vijve en Wielsbeke in aanmerking voor opname in het Leiesprokkels-Jaarboek!

 

We maken als vrijwilliger met heel veel enthousiasme en plezier een 366-pagina’s jaarboek, maar om Leiesprokkels-Jaarboek 2013-2015 te realiseren zijn we ook op zoek naar sponsors om het allemaal financieel haalbaar te houden. Er zijn verschillende sponsorformules met bijhorende promotiedeal mogelijk. Meer informatie kan verkregen worden via voorzitter Bert De Smet (info@juliaanclaerhoutkring.be).

 

Foto: Drie broers Dewitte uit Ooigem kwam veilig en wel terug na de oorlog. Als dank schonk de familie het beeld ‘Moeder van Smarten’ aan de kerk van Ooigem, aldaar nog steeds te zien. © Agnes Dewitte, Ooigem, uit Leiesprokkels-Jaarboek 2009-2010, p. 242.

 

 

OUDERE BERICHTEN

We nodigen u graag uit voor de opening van de expo 'Kinderen van toen' op vrijdag 17 januari 2014 om 20u in het André Demedtshuis.

 

We zijn bijzonder fier dat de première van deze rondreizende tentoonstelling in ons cultuur- en kunstencentrum plaatsvindt.

 

Deze tentoonstelling gaat over opgroeien als kind in de jaren 1930 - 1960 in de landelijke regio van Tielt, Dentergem, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede, Wielsbeke en Wingene. In de jaren 30, 40 en 50 droegen jongens een korte broek, meisjes een schortje en een grote strik in het haar. Er werd thuis één keer per week brood gebakken. In de winter zat het hele gezin rond de Leuvense stoof omdat er elders in huis geen verwarming was. Het toilet was een plank met een gat in. Kinderen werden zaterdags om beurt in een kuip gewassen. Televisie was de nieuwste uitvinding en de hele straat pakte zijn stoel mee om samen te kijken naar ‘Schipper naast Mathilde'. Deze en nog meer voorbeelden zijn te zien, te horen en te beleven op de tentoonstelling ‘Kinderen van toen'.

 

Ook de Juliaan Claerhout-kring werkte actief mee aan de voorbereidingen van deze expo, naast verschillende andere organisaties. Ondervoorzitter Monique leverde foto’s aan, voorzitter Bert stelde een tijdlijn samen met meerdere frappante gebeurtenissen in Groot-Wielsbeke tussen 1930 en 1960.

 

Het campagnebeeld komt van fotografe Monique Claerhout die een fotoshoot deed met de zusjes Camille en Amaryllis uit Wielsbeke, een fotogenieke tweeling. Eén zusje is verkleed zoals een ‘kindje van toen’, haar zusje zit in een hedendaags jasje. Hun kledij, hun haartooi en de attributen accentueren de verschillen tussen vroeger en nu …

 

De expo loopt van 18 januari t.e.m. 27 januari 2014. Alle info op de website van het André Demedtshuis.

 

Op 16 november 2013 was Folgazán te gast in OC Leieland met hun voorstelling 'De Groote Oorlog van de Kleine Belg'. Onze heemkring heeft actief aan deze voorstelling bijgedragen met archiefmateriaal enz.

 

Meer foto's van het optreden zijn hier te bekijken

 

Onze nieuwste telg: het 2de fotoboekje in onze reeks ‘mijn dorp...’

Het is en mooie uitgave geworden op A5-formaat, met soepele spiraalrug en geplastificeerde kaft, 4-kleurendruk en 30 pagina’s. Het bevat 60 foto’s door de jaren heen over het mooie folkloristisch gebeuren rond de hondenzwemming op de 2de zondag van oktober.

Een prachtig aandenken aan deze mooie traditie in Sint-Baafs-Vijve, die in 2013 reeds voor de 163ste keer doorgaat.

 

Kostprijs : 16 euro (+ 3,5 euro verzendingskosten).

 

Geïnteresseerd ? Bestellen kan hier

hondenzwemming

Bron : Het Laatste Nieuws, 10/8/2013

voorzitterswissel

Bron : De Streekkrant, 13/7/2013

voorzitterswissel2

Bron : Het Laatste Nieuws, 6/8/2013